Tricotat

Tricotatul este un vechi meşteşug. Multe persoane tinere au descoperit modul ăsta de creaţie, ceea ce pe mine personal mă bucură enorm. De ce să fie doar o îndeletnicire a bunicuţelor? :) Un studiu arăta că popularitatea în segmentul de vârstă 25-35 de ani a crescut cu 150%.
Nu numai doamnele şi domnişoarele tricoteaza!! Şi bărbaţii o fac. Nu ştiu dacă aţi auzit de exemplu de menwhoknit.com

Astăzi există mai multe posibilităţi de a alege fire şi modele pentru tricotare, de a combina culorile şi ornamentele. Materialele s-au diversificat. Apucă-te şi tu de tricotat! Nu sta prea mult pe gânduri. Este un hobby minunat. Este o activitate foarte relaxantă şi care îţi va da multe satisfacţii.

Originile tricotatului
Tricotatul nu a fost inventat şi dezvoltat într-un singur loc şi într-o anumită perioadă, ci de-a lungul timpului. Prin anii 1930, diverşi designeri au dorit să perfecteze şi să dezvolte forme practice, elegante. Din fericire au reuşit şi aşa ne putem bucura noi acum de atâtea şi atâtea minunăţii!!

Abrevieri în tricotaj (limba română)

alt = alternant

aprox = aproximativ

conf = conform


cont = continuaţi/continuare

cr = creşteţi

dr = dreapta

F = pe faţă

înc = început

jd = jeteu dublu

jum = jumătate

Mod = model anexă

D = pe dos

j = jeteu

oc = ochi/ochiuri

pl = punct leneş

R, r = rând/ rânduri

rep = repetaţi

sc = scădeţi

st = stânga

term = terminaţi

tric = tricotaţi

ult = ultima

urm = următor

x = ori

Dacă am uitat ceva, vă rog daţi un comentariu :)

Abrevieri în tricotaj (engleză) luat din Knitopedia(click dreapta pe poză şi open picture in new tab)


Aveţi nevoie de andrele şi un fir de lucru.

Andrelele sunt de mai multe tipuri şi sunt şi pe mărimi. Piesa pe care o veţi tricota poate fi un succes sau un eşec, deoarece andrelele influenţează mărimea ochiurilor şi modelul. Ideal ar fi să investiţi într-un set de andrele care să conţină toate formele şi mărimile, dar practic, omul îşi cumpără andrelele pe parcurs, în funcţie de proiect.

Tipuri de andrele

1. Andrele drepte - sunt andrele drepte, cu un singur vârf şi un mic "buton" la celălalt capăt, acesta folosind ca un opritor, previne alunecarea ochiurilor de pe andrea. Aceste andrele sunt folosite pentru a tricota piese drepte, precum fulare, bentiţe, eşarfe, pulovere.

2. Andrele circulare - sunt andrele cu un singur vârf, iar la celălalt capăt au un cablu de plastic care le uneşte pe amândouă. Lungimea cablului este cuprinsă între 30 şi 150 cm. Aceste andrele sunt folosite şi la piese drepte, cât şi pentru cele rotunde.

3. Andrele duble - sunt andrele care au la ambele capete vârfuri. Sunt folosite în principal pentru piese circulare, precum şosete, mănuşi, mâneci.

4. Ace pentru torsade (sau pentru ochiuri în aşteptare) - sunt un tip de andrele duble, dar mult mai mici, şi pot fi drepte sau au la mijloc "o burtă". Se folosesc pentru a susţine ochiurile.

Mărimi andrele

1. Diametrul (grosimea) andrelelor influenţează după cum am zis, mărimea ochiurilor. Cu cât este andreaua mai mică, cu atât ochiurile vor fi mai mici şi mai îndesate. Andrelele mai mari folosite au ca rezultat ochiuri mai largi şi mai spaţiate.

Andrele găsite la noi în România:
1 mm, 1,25 mm, 1,50 mm, 1,75 mm, 2,00 mm, 2,25 mm, 2,50 mm, 2,75 mm, 3,00 mm, 3,25 mm, 3,50 mm, 3,75 mm, 4,00 mm, 4,50 mm, 5,00 mm, 5,50 mm, 6,00 mm, 6,50 mm, 7,00 mm, 7,50 mm, 8,00 mm, 9,00 mm, 10,00 mm, 11,00 mm, 12,00 mm, 12,75 mm, 13,00 mm, 15,00 mm, 20,00 mm, 25,00 mm.

2. Lungimea andrelelor depinde de obiectul pe care îl realizaţi. Cu cât acesta este mai mare, cu atât lungimea andrelelor trebuie să fie mai mare.

Deobicei când cumpăraţi firul de lucru de la magazin, pe etichetă este înscrisă mărimea andrelelor.

Materialele din care sunt confecţionate andrelele

Bambus, lemn, plastic, metal. 
Alegerea se face în funcţie de firul cu care tricotaţi şi/sau experienţa personală.

Lâna se lucrează mai bine pe andrele de metal deoarece firul alunecă mult mai uşor.

Andrelele de plastic sunt uşor de găsit şi ieftine. Merg la orice tip de fir.

Andrelele din lemn şi bambus nefiind lucioase, sunt bune pentru începători, fiindcă nu alunecă ochiurile de pe andrea.

Montarea ochiurilor de bază (de început) se face în mai multe feluri. Alegeţi cum vă este mai uşor din următoarele video-uri de pe youtube:









O postare foarte utilă, ]n care vi se explică totul veţi găsi aici -> http://impletiturileminei.wordpress.com/2011/11/23/montarea-ochiurilor-primul-ochi/
Videoclip-urile sunt tot de pe acest blog.


No comments:

Post a Comment